browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hersenwerk

Hersenwerk voor honden. Vreemd? Misschien wel als je er nog nooit bij stil hebt gestaan dat je honden niet alleen fysiek kan uitdagen maar ook mentaal! Op beide vlakken hebben honden een behoefte waarin je als baas kan voorzien. Hetzelfde geldt trouwens voor paarden, katten, fretten, enz enz. Ik heb zelfs een foto gezien waarop een stinkdier aan het hersenwerken was! Ik ga het alleen over puzzels voor honden hebben. Wil je direct door naar de pagina’s waar de puzzels opstaan klik dan hier. Wil je meer weten over hersenwerken? Lees dan verder.

image

Hersenwerk, wat is dat? De basis van hersenwerk is dat de hond iets voor zich krijgt waar hij iets mee kan (MOETEN is net als bij clickeren uit den boze!!!!!!!), een hondenpuzzel. Het lokkertje, tevens de uiteindelijke beloning, is voer. Of een speeltje of iets anders als je hond niet voer-gericht is. Het moet voor de hond namelijk de moeite waard zijn om er moeite voor doen!  Verstop het snoepje ergens onder, achter, in, op en laat de hond uitzoeken hoe hij het kan pakken. Hij gebruikt hierbij zijn hersens om erachter te komen waar het snoepje is en hoe hij dat te pakken kan krijgen. Hij gebruikt al zijn zintuigen en zijn hele lijf om de aangeboden puzzel op te lossen. Verstop je een snoepje tussen de kussens van de bank, dan ben je eigenlijk al aan het hersenwerken met je hond: de hond ruikt het snoepje en moet vervolgens zelf bedenken hoe hij bij het snoepje komt om het te kunnen pakken. Bij dit voorbeeld zal je meteen het nut van de enige regel bij het hersenwerken inzien: De hond mag de puzzel NIET slopen!!

image

Komen we meteen bij de volgende uitdaging: wij zullen de hond dus moeten leren wat hij wel en niet mag en hem stap voor stap moeten begeleiden in dit leerproces. Hoe groot of hoe klein de stapjes zijn ligt aan jou en je hond, dat is voor elke baas-hond combinatie anders! Zorg voor een goede basis oftewel begin bij het begin en zorg dat de hond het begin goed beheerst. Leer hem van het begin af aan dat hij rustig blijft en zelfbeheersing (ook wel impuls control genoemd) heeft. Hij moet bijvoorbeeld rustig wachten tot het spel klaar gezet is en hij van de baas mag beginnen. Begint hij gefrustreerd te raken of te slopen? Dan ben je of te lang doorgegaan of hij snapt het niet (meer) en zal je één of meerdere stapjes terug moeten.

image

Een hond leert het snelst als hij merkt dat zijn gedrag hem iets oplevert. Dat gedrag zal hij namelijk willen herhalen (= de basis van positief trainen). Welk gedrag hij durft te laten zien hangt af van hoe vrij hij is in zijn doen en laten. De hond daarin begeleiden is heel belangrijk. Dit geldt ook als je met meerdere honden tegelijk bezig bent, als de hond door de aanwezigheid van een andere hond zich niet vrij durft te bewegen, haal die andere hond dan weg van de puzzel of zelfs helemaal weg uit de kamer waarin jullie bezig zijn. Voor de baas is het belangrijk om nooit boos te worden, of teleurgesteld te raken of wat voor negatieve emotie dan ook te hebben. Dan rem je de hond af, dan durft hij niet meer. Motiveer hem, help hem, maar laat hem er zelf achter komen wat hij allemaal kan! Bedenk ook dat een hond geen mens is. Klinkt logisch maar het is een veel gemaakte fout. Bijvoorbeeld door een snoepje in een doekje te rollen voor het gezicht van de hond, het doekje voor hem neerleggen en dan verwachten dat hij het doekje uitrolt omdat hij gezien heeft dat jij daar een snoepje ingerolt hebt. Zo werkt het niet!

image Hij zal er zelf achter moeten komen dat hij
1. zich überhaupt met dat doekje mag bezighouden,
2. dat er een snoepje in dat doekje zit (ruiken) en
3. hoe hij dat snoepje uit het doekje krijgt.
Hierbij moet je hem begeleiden zodat HIJ het snapt en er zelf achterkomt hoe hij deze puzzel kan oplossen. Hij moet het zelf doen en ervaren, zo leert hij. Als jij het doekje voor hem uitrolt zodat hij het snoepje kan pakken heeft hij geleerd dat jij het werk voor hem doet. Dan heeft het geen zin om tegen hem zeggen: “heb je gezien dat ik het doekje uitgerold heb? Probeer het nu zelf maar…” Een hond is geen kind. Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld maar pas op voor deze valkuil!
image
Welke basisvaardigheden zijn bijvoorbeeld nuttig? Dat een hond heeft geleerd dat hij zijn neus niet alleen kan gebruiken om te ruiken maar ook kan gebruiken om iets aan te raken, om ermee duwen en zo iets kunnen verplaatsen. Een deur open duwen bijvoorbeeld. Dat een hond heeft geleerd dat hij een poot kan gebruiken om iets om te gooien, om zijn poot ergens op leggen en vervolgens iets kan verschuiven of ergens druk op te leggen zodat er iets gebeurt. Dat hij met zijn bek iets kan pakken en vasthouden, of ergens aan kan trekken. Dat soort dingen. En al puzzelend zal hij deze vaardigheden kunnen leren.

image

Er zijn een hoop hondenpuzzels t te koop bij (online) dierenwinkels. De grondlegger hiervan is volgens mij Nina Ottosson met haar motto ‘keep your dog occupied and mentally stimulated’: Nina Ottosson´s philosophy is that the dog has four legs and one head,  and all five need activity in different ways – both physical and mental.
1. Nina Ottosson games and toys will exercise your dog’s mind and body.
2. Can help prevent and reduce behavior problems!
3. Help prevent and reduce weight problems.
4. The games will help strengthen your bond with your dog.
5. Prevent boredom.
Developed by Nina Ottosson, original since 1990 together with dogs for dogs. Neem een kijkje op haar website om alle door haar ontworpen puzzels te bekijken. Of neem een kijkje op de website van Sharon van Kolfschoten! Zij maakt leuke, degelijke hondenpuzzels als hobby tegen leuke prijzen. Bekijk haar zelfgemaakte hondenpuzzels op haar website en neem contact met haar op als je iets wil bestellen. Puzzels kopen kan altijd maar zelf bedenken en zelf maken is natuurlijk nog veel leuker! En goedkoper. Maar als je de puzzels van Nina Ottosson uitgebreid hebt bekeken dan krijg je wel een goed idee van de richting waarin je moet denken en de mogelijkheden die er zijn om je hond een mentale uitdaging te geven en lekker met je hond te gaan puzzelen. In Nederland zijn een aantal dames begonnen met het hobby matig ‘hersenwerken voor honden’ naar een hoger plan te tillen zodat dit ook geïmplementeerd kan worden in bv therapie door gedragstherapeuten voor honden met probleem gedrag maar ook ‘voor de leuk’ door bijvoorbeeld workshops Hersenwerk te geven. Wil je gaan hersenwerken maar heb je na het lezen van deze pagina geen idee hoe en waar je moet beginnen? Dan kunnen de Hersenwerk dames je helpen. Neem een kijkje op hun website.
Als je een hondenpuzzel geprobeerd hebt en je krijgt de smaak te pakken, wordt dan creatief in het zelf bedenken van uitdagingen voor je hond en het zelf maken van hersenwerkjes. Hersenwerk voor mensen dus!! Voor inspiratie is deze facebook groep ‘Hersenwerk, de leukste hondenpuzzels maak je zelf’ een aanrader. Hier nog een paar linken naar zelfgemaakte puzzels van 2 enorm creatieve dames namelijk de facebook groep ‘spelideeën voor honden’ van Helen Hagestein en de facebook pagina ‘denkspellen voor je hond’ en website van Lianne Leukfeldt-van Hermelen.

image

Hersenwerken is recentelijk erg populair geworden. Logisch want het is voor zowel baas als hond erg leuk om te doen. En erg nuttig. Heeft de hond afleiding nodig van iets dat hij spannend vindt zoals visite, kleine kinderen op de camping, vuurwerk, de wachtkamer van de dierenarts? Ga hersenwerken!!!
Is het rotweer buiten? Is het te warm om fysiek iets te doen? Is de hond geblesseerd? Geopereerd? Heeft je hond HD of artrose? Sloopt je hond zijn eigen spullen of jouw spullen? Sloopt hij zichzelf (bijten,overmatig likken, hotspots)? Is hij neurotisch (jaagt bv continue achter zijn staart aan of achter schaduwen aan)? Heb je een keer te weinig tijd? Ga hersenwerken!
Geen fysieke belasting en toch hard werken. Hersenwerken is erg intensief voor de hond dus als hij 10 minuten heeft gepuzzeld is het genoeg, hij zal daarna heerlijk moe maar voldaan gaan slapen. Hoe bekender de puzzel voor de hond is, hoe minder moe hij wordt natuurlijk dus dan kan hij of langer puzzelen, of zorg voor vernieuwing en zo voor meer uitdaging.

TIPS
Omdat puzzelen leuk moet zijn en blijven voor de hond staan hieronder nog wat tips als aanvulling op wat hierboven al beschreven is.

 • Denk breed en denk aan de hond! Observeer goed hoe HIJ met dingen omgaat, NIET hoe jij denkt dat hij ergens mee om moet gaan.
 • Denk aan de MATERIALEN die je gebruikt. Gebruik niets wat de hond kan verwonden, dus gebruik geen glas, geen doppen van flessen schoonmaakmiddelen of de verpakking hiervan. Maar ook schijnbaar onschuldige materialen kunnen voor verwondingen zorgen dus denk ook bij het gebruik van pvc, papier en karton goed na! Heb je je weleens gesneden aan papier? AUW… En zo’n papercut wil je niet op de neus van je hond hebben!
 • Begin bij het begin en vergeet NOOIT dat je altijd een stapje terug kan doen.
 • Het begin = de hond kennis laten maken met de objecten waaruit de puzzel bestaat en de hond zich hier vertrouwd mee laten raken EN zorgen dat de hond de basisvaardigheden beheerst die hij nodig heeft om de puzzel op te lossen.
 • Heb geduld! De eerste keer dat jij een fiets zag had je geen idee wat je ermee moest! Met vallen en opstaan heb je leren fietsen. GUN je hond het leerproces en laat hem genieten van elk succesje.
 • Houd rekening met de ONDERGROND waarop je de puzzel zet. Gebruik een vloerkleed of zet de puzzel buiten in het gras als je hond oud of slecht ter been is (voorkom uitglijden) OF als je hond gevoelig is voor geluiden (bekers die op laminaat vallen maken heel veel lawaai)
 • Houd ook rekening met de hoogte waarop je de puzzel plaatst. Iets wat je op de grond kan zetten, kan je ook op een tafeltje of krukje oid zetten!
 • Blijf erbij als de hond puzzelt. Ook bij de puzzels die je kant en klaar koopt. Safety first!
 • De hond mag de puzzel NIET slopen!
 • Hou het leuk, STOP op tijd!
 • KLEINE STAPJES = GROTE SUCCESSEN!

PuzzelPagina'sCompilatie
Om te beginnen met puzzelen of om ideeën op te doen kan je een kijkje nemen op de pagina’s waar de puzzels opstaan. Om het enigzins overzichtelijk te houden heb ik de pagina’s verdeeld naar waar het snoepje verstopt is namelijk ergens in, onder of tussen.
En er is een pagina waar de voerspeeltjes op staan. Ik ben het er met mezelf namelijk nog niet over eens of het spelen met die speeltjes nou echt hersenwerk is of gewoon vermaak. Ik neig naar vermaak omdat er niet echt een bewuste vaardigheid voor nodig is om het snoepje te pakken te krijgen. Het krijgen van het snoepje is willekeurig, een kwestie van geluk. Neemt natuurlijk niet weg dat ze door het spelen met dit interactieve speelgoed ook moe en voldaan worden.

image
NB Er rust copyright op alle tekst en alle foto’s. Vraag toestemming in een reactie hieronder en wacht op mijn toestemming VOORDAT je iets kopieert en zelf ergens gebruikt of iets deelt EN vermeldt de bron (= mijn voornaam en een link naar deze pagina)!

©Bright Borders 2014


Leave a Reply