browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hersenwerk – Vermaak

Datum laatste update van deze pagina: 01 april 2014

Als je een andere puzzel pagina wil bekijken klik dan op één van de volgende linken: IN-puzzels, ONDER-puzzels, TUSSEN-puzzels en de pagina met algemene Hersenwerk informatie (klik op een foto voor een vergroting).

Voerspeeltjes: Hersenwerk is of Vermaak? Ik neig naar vermaak omdat er niet echt een bewuste beweging of vaardigheid voor nodig is om het snoepje te pakken te krijgen bij voerspeeltjes. Kong Wobbler, Snackbal & Bionic StufferHet te pakken krijgen van het snoepje is willekeurig, een kwestie van geluk, en hangt niet af van bijvoorbeeld ontwikkelde vaardigheden. Sterker nog, de hond die er het grofst mee omgaat heeft waarschijnlijk de grootste kans op succes en da’s nou net niet de bedoeling van hersenwerken waar (zelf)beheersing een wezenlijk onderdeel van is. Komt nog bij dat mensen die dit soort spullen aan hun honden geven dat doen ter vermaak en niet om de hond te laten hersenwerken. Met als resultaat dat de honden zonder enige remming leren dat er een kans is dat er voer uit hun nieuwe speelgoed komt en erop zullen gaan kauwen, rammen, ermee gooien enzovoort. Neemt natuurlijk niet weg dat ze door het spelen met dit interactieve speelgoed ook moe en voldaan worden en dat er honden zullen zijn die zich hier uren mee kunnen vermaken. Of het spul links laten liggen…. Je komt er maar op één manier achter en dat is ermee spelen! Nou ja, je honden ermee laten spelen.

20140308_101108Resumerend zou ik zeggen: voor de honden is het vermaak en geen hersenwerk maar als baas zijnde kan je de voerspeeltjes het beste WEL beschouwen als hersenwerk en de daarbij geldende regel (de puzzel NIET SLOPEN) handhaven en aan zelfbeheersing van de hond werken. Oftewel, alleen als hij er rustig en beheerst mee omgaat kan er een snoepje uitkomen… Bekijk een filmpje waar Akari laat zien hoe beheerst je met een snackbal moet omgaan.

SpacerTransp25

Kong-SatelliteWe beginnen met de Kong-satellite, een speeltje die ik zelf niet in huis heb maar Hanneke wel en zij beschrijft deze als volgt op de puzzelpagina van haar eigen website:
Bijzonderheden: in één maat verkrijgbaar, daardoor mogelijk minder geschikt voor hele grote of hele kleine honden. De Satellite wordt gevuld met brokjes die er uit de openingen aan de boven- en zijkant (3 stuks) uit kunnen komen. Wat deze puzzel moeilijker maakt, is dat de hond meer moeite moet doen om de Satellite in de positie te krijgen dat de brokjes eruit vallen. De hond kan hierbij de neus en/of de poten gebruiken. Er zijn ook honden die de Satellite in hun bek pakken en deze schudden. Hoe groter de brokjes die in de Satellite gedaan worden, hoe moeilijker het is voor de hond om deze eruit te krijgen. Let wel dat de hond de brokjes er wel uit kan krijgen door de kleinere openingen, anders wordt deze puzzel onnodig frustrerend.
SpacerTransp25

Dan de Kong Wobbler:
20140308_095655Met zijn verzwaarde bodem zal de kong Wobbler overeind willen blijven staan maar het gat waar de snoepjes uit kunnen komen zit aan de zijkant, ongeveer een centimeter boven de verzwaarde bodem, waardoor het voor de hond echt niet makkelijk is om de snoepjes eruit te laten komen. Met de neus om proberen te duwen, met de poten om proberen te gooien, dit gaat echt niet vanzelf en is daardoor leuk voor de één (ze moeten er echt moeite voor doen dus de beloning is echt verdiend) of frustrerend voor de ander20140308_101024 (duurt te lang voordat er snoep uitkomt) en daardoor saai en deze hond zal de Wobbler links laten liggen. Of juist niet als lawaai de beloning is want het is gemaakt van hard materiaal en maakt flink wat herrie als je geen vloerbedekking hebt maar laminaat ofzo, klapt tegen muren en deuren en stoelen enz enz. Dus als je erg gehecht bent aan je huisraad (wordt met Kong en al aan de kant geramd als je pech hebt) of de verf op je deuren dan zou ik hem alleen buiten aan de hond geven of helemaal niet. Bekijk een filmpje van binnen spelen met de Kong Wobbler en van buiten spelen met de Kong Wobbler. Voor mijn jonge hond was de Kong Wobbler een goede aankoop.


CompilatieWobbler

SpacerTransp25De Snackbal
SnackbalDeze is in verschillende vormen, materialen en maten te verkrijgen. Wij hebben de ‘Boomer voerbal‘, deze is van gummi dus heerlijk zacht materiaal oftewel geen lawaai zoals bij de Kong Wobbler maar, tot nog toe, wel duurzaam. Als je de snoepjes er aan de goede kant in doet vallen ze er aan de andere kant bijna direct weer uit. Ik stop ze er daarom aan de open kant in, dan vallen ze binnenin naar de kant waar je de snoepjes in hoort te stoppen maar daar kunnen ze er in ieder geval niet meteen weer uitvallen en kan je daadwerkelijk een gevulde snackbal aan je hond geven. Weet de hond deze bal niet in beweging te houden dan heeft hij direct zijn bonus want zodra de bal met de uitgang naar beneden komt te liggen vallen alle snoepjes eruit. Houdt de hond de bal in beweging door deze voort te rollen met neus of poten dan vallen de snoepjes er met tussenpozen uit en dat is de bedoeling. Voor mijn jonge hond was deze snackbal een goede aankoop, hij vermaakt zich er prima mee. Bekijk hier een filmpje waarin Akari buiten met de snackbal bezig is.

20140308_09575220140308_100033

 

 

 

SpacerTransp25

De Bionic Stuffer
BionicStuffer
Tja, wat moeten we van de Bionic stuffer zeggen… Ik zal de beschrijving van Zooplus hieronder wel neerzetten, dat maakt dan duidelijk dat je door mooie woorden, of door niet goed te lezen en daardoor verkeerde verwachtingen te hebben, iets kan kopen wat voltrekt zinloos is (voor mijn honden dan! Misschien vermaken uw honden zich er wel uren mee!). Ja hij is stevig en nee, urenlang kauwen doen ze er niet op en alles wat je erin stopt valt er (bijna) direct weer uit omdat de twee gaten die in de twee tegenoverliggende vleugels zitten elk aan een andere kant zitten (voorkant vs achterkant). Niet handig! Je zou er heus wel iets in kunnen stoppen wat er niet meteen uitvalt, leverworst ofzo, maar mijn honden gaan dan niet urenlang op dit ding kauwen. 20140308_095825Compleet geen uitdaging dit voerspeeltje, wel geschikt voor het doel waarvoor de gewone kong ook geschikt voor is. En dat valt in mijn boekje onder hetzelfde vermaak als het kauwen op een bot en dus niet onder vermaak met betrekking tot hersenwerk. In het filmpje waarin Akari buiten met de snackbal bezig is zie aan het eind (laatste 30 seconden) Brisk met de bionic stuffer.

De beschrijving: “De Bionic Stuffer heeft meerdere openingen in de vier vleugels van het speeltje en verschillende eisen aan uw viervoeter stellen. Één vleugel heeft geen opening, in twee tegenoverliggende vleugels zitten ovale gaten in verschillende grootten en de vierde heeft een langwerpige opening. Hierin kunt u perfect langwerpige snoepjes in stoppen. De smaak komt door het speeksel vrij, zodat uw hond weliswaar de lekkere smaak proeft, maar het snoepje niet kan bereiken. Hij moet urenlang op de Bionic Stuffer kauwen om de inhoud eruit te krijgen en verzorgt zo dus zijn gebit. De moeilijkheidsgraad kunt u zelf bepalen. 20140308_100715Des te groter de brokjes zijn, die u in de Bionic Stuffer steekt, des te moeilijker is het voor uw viervoeter deze eruit te halen. Zodra uw hond het principe begrepen heeft, kunt er grotere brokjes in verstoppen, die alleen door het grote gat er weer uit kunnen vallen. De Bionic Stuffer uit het revolutionaire materiaal Bionic Rubber heeft meerdere voordelen: het is vrijwel onverwoestbaar en vaatwasmachinebestendig. De vorm is perfect geschikt om urenlang op te kauwen. Bovendien is de Bionic Stuffer zeer milieuvriendelijk, omdat bij de productie uitsluitend recycle-bare materialen zijn gebruikt.”

SpacerTransp25

Over vermaak gesproken, het leukste vermaak is natuurlijk iets jatten en dan beentjes nemen…. Daar kan geen speeltje tegenop!

Jatten

SpacerTransp25

NB Er rust copyright op alle tekst en alle foto’s. Vraag toestemming in een reactie hieronder en wacht op mijn toestemming VOORDAT je iets kopieert en zelf ergens gebruikt of iets deelt EN vermeldt de bron (= mijn voornaam en een link naar deze pagina)!

©Bright Borders 2014


Leave a Reply