browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hersenwerk – ‘TUSSEN’ Puzzels

Datum laatste update van deze pagina: 02 april 2014

Als je een andere puzzel pagina wil bekijken klik dan op één van de volgende linken: IN-puzzels, ONDER-puzzels, de pagina waar de voerspeeltjes op staan en de pagina met algemene Hersenwerk informatie. Klik op een foto voor een vergroting!!!

Basis: Overal waar je een snoepje tussen kan gooien, verstoppen etc, en waar de hond het er zelf uit kan halen natuurlijk, kan je een hondenpuzzel van maken. Het allersimpelste is een handje brokjes in het gras gooien! Laat de hond maar lekker zoeken. Dit is bijvoorbeeld ook uitermate geschikt als je de hond even wil afleiden van iets wat hij spannend vindt of waar hij onzeker van wordt. Tijdens de wandeling, op een voor hem vreemde locatie of… bij de hondentraining!! Hij moet natuurlijk nog wel in staat zijn om uberhaupt afgeleid te worden met snoepjes. Als de spanning te hoog is, werkt dit niet (meer).  Oryn Ballenbak
De gebruikte techniek bij de puzzels waar een snoepje tussen andere dingen ‘verstopt’ is, wordt ‘stofzuigen ‘genoemd. De hond maakt namelijk van die gezellige snuifgeluiden als hij iets op het spoor is met zijn neus en zijn uiterste beest doet om de precieze locatie te vinden. Een ballenbak, zoals te zien op de foto rechts (foto gemaakt door Hanneke van haar pup Oryn ‘stofzuigend’ in de ballenbak,) is tegenwoordig bij veel hondeneigenaren te vinden in de tuin.  Een helft van een  schelpzandbak vullen met ballenbakballen ( te verkrijgen voor weinig geld bij bv kruidvat), snoepjes erin gooien en zoeken maar! Maar een grabbelton voor de hond kan je op vele manieren maken. Vul een doos met proppen papier, snoepjes erin gooien en zoeken maar! Als je hierna je fantasie gebruikt maakt dit hopelijk duidelijk hoe weinig je eigenlijk al nodig hebt om een leuk spel voor je hond te maken. 10feb2014 (13)En de honden vinden de grabbelton echt heel leuk. Maar pas op dat je hond de proppen, of wat je ook gebruikt, NIET gaat (kan) opeten. Je kan behalve snoepjes ook kleine puzzels tussen de ballen/proppen verstoppen, dan maak je de puzzel al een stuk moeilijker! Bij onderstaande voorbeelden (staat per foto vermeld) heb ik mede gebruik gemaakt van foto’s en ideeën van Helen Hagestein. Al haar puzzels kan je vinden in de facebook groep ‘spelideeën voor honden’.
Maak de puzzels die hieronder staan na of gebruik iets ervan als basis voor je eigen puzzels. Publiceer je ze ergens, vermeldt dan wel de bron ajb. Als je een hondenpuzzel geprobeerd hebt en je krijgt de smaak te pakken, wordt dan creatief in het zelf bedenken van uitdagingen voor je hond en het zelf maken van hersenwerkjes. Hersenwerk voor mensen dus!! Voor inspiratie is deze facebook groep ‘Hersenwerk, de leukste hondenpuzzels maak je zelf’ een aanrader. Snuffelkleden&coVoorbeelden van Snuffelkleden staan hier bijvoorbeeld ook op. Die maak ik zelf niet want mijn honden hebben een snuffelspel zo door en dan is het maken van een snuffelkleed een enorme inspanning die zich niet terugbetaald in hondenvermaak. Er zijn echter vele honden die zich hier een hele tijd uitstekend mee kunnen vermaken!!! Je kan ze trouwens tegenwoordig ook laten maken, google maar eens als je er één zou willen of klik op de foto hiernaast om naar Snuffelkleden & Co te gaan op facebook.
Wat ik wel gemaakt heb, omdat dit met releatief weinig inspanning wel een hartstikke leuk (doch niet intensef) hersenwerkje voor de honden is, is een snuffelmat en een snuffelbakje:

Snuffelmat & snuffelbakje

SnuffelCompilatie

Fleecestroken knippen (fleecekleden zijn in veel winkels verkrijgbaar zoals Action, Big Bazar, Kruidvat enzenz) en knopen maar! Let op in welke richting je de fleece knipt & knoopt want fleece rekt in één richting uit! In het voorbeeld hierboven is gebruik gemaakt van een bakje en een gootsteenmat (beide van Blokker). In het bakje heb ik eerst een bodem gevlochten zodat je de snoepjes iets beter kan wegstoppen anders zou alles er weer uitvallen als de slimme hond het bakje op z’n kop zet of houdt… daarna heb ik de fleecestroken erin geknoopt. De snuffelmat bleek, hoewel ook erg leuk, iets te makkelijk voor mijn honden. Ik heb een lange vlecht gemaakt van 4 stroken fleece waar ik de snoepjes tussen de strengen kan stoppen en die vlecht stop ik tussen de fleecestroken van de snuffelmat (de vlecht is een los item dus die zou ik ook ergens mee naar toe kunnen nemen. In plaats van de 4-strengen vlecht zou je ook een scoubidou (los of vast) in de snuffelmat kunnen verwerken.
SpacerTransp25
Grabbelton

GrabbeltonCompilatie
In deze grabbelton (opvouwbaar bakje van Big Bazar maar je kan natuurlijk elke dos of bak gebruiken) zijn allerlei stukjes karton gestopt zoals verknipte  wc rollen, keukenrollen, verpakkingen (bv van bouillon blokjes) en proppen keukenpapier en servetten. Met dit secundaire materiaal moet (mag) de hond dus niets! Gooi er wat brokjes in en stofzuigen maar! Succes verzekerd! Honden vinden dit erg leuk. Om het moeilijker te maken heb ik er ook kleine puzzels ingestopt namelijk opgerolde doekjes met snoepjes erin en die in een wc rol gestopt. Zorg wel dat de hond deze puzzeltjes beheerst voordat je ze in de grabbelton stopt! Hoe je die puzzeltjes maakt zie je hieronder (de uitgebreide omschrijving staat bij de ‘IN-puzzels‘): Rol de snoepjes in de doekjes (in de breedte is makkelijker voor de hond want dan ruikt hij ze beter en kan ze sneller pakken, in de lengterichting wordt al moeilijker) en stop het doekje in een rol.

DoekjesCompilatie
Hoe je ze erin stopt en hoe groot / klein het rolletje is bepaalt ook de moeilijkheidsfactor, experimenteer hiermee voor je eigen hond. De hond mag de rol niet slopen! Hij moet het doekje eruit halen en dan het snoepje uit het doekje halen. Ze gaan wel stuk door gebruik maar da’s logisch. Daarom kan je nooit teveel wc rollen en keukenrollen hebben :-D Hier is een filmpje te zien waar Akari bezig is met de grabbelton terwijl Brisk tegelijk zijn ‘bakje met vakjes’ spel speelt (zie pagina ‘IN-puzzels‘).
SpacerTransp25

Scoubidou

HelenScoubidou
Van fleece worden tegenwoordig heel veel speeltjes gemaakt voor honden maar ook riemen. Hoe je deze speeltjes knoopt en maakt en verschillende ideeën zijn te vinden via google maar ook bv op facebook (fleece = fun). Maar ze kunnen natuurlijk ook uitstekend gebruikt worden voor hersenwerk!! Knoop een speeltje en stop er snoepjes in. Of knoop er één waar je een puzzeltje in kan stoppen in plaats van een tennisbal! De mogelijkheden zijn legio. En een groot voordeel is dat je deze hersenwerkjes overal mee naar toe kan nemen en/of ze speciaal voor dat doel te maken. De scoubidou’s in bovenstaande foto van Helen, waar voertjes in verstopt zijn zoals je ziet, staan in hun eentje op de foto dus je hebt geen idee van het formaat….. Klik hier om te zien hoe groot deze zijn :-D
SpacerTransp25

VoerPomPom (van Helen)

HelenPomPom2
Haar uitleg van dit spel (no.256 op haar FB):

HelenPomPomHowToIn de foto linksboven zijn pompoenen gemaakt van wol en daar voertjes in verstopt…. dat gaat heel goed want de voertjes kunnen diep verstopt worden… Een pompoen is gemakkelijk te maken (zie foto links): knip twee dezelfde rondjes van karton, de omvang van het rondje zo groot wordt ook de pompoen… knip er een gat in, de breedte die dan overblijft is ook de breedte uiteindelijk van de draden…, dan omwikkelen met (als je die hebt) restjes wol (ik heb hier dikke wol gebruikt van de Zeeman), als je klaar ben met het omwikkelen dan knip je de zijkanten door tussen de twee ronde kartonnetjes… daarna een draadje tussen de kartonnetjes doen en heel strak aantrekken (knopen) vervolgens kunnen de kartonnetjes worden verwijderd…. en de voertjes erin worden verstopt….

HelenPomPom1

SpacerTransp25NB Er rust copyright op alle tekst en alle foto’s. Vraag toestemming in een reactie hieronder en wacht op mijn toestemming VOORDAT je iets kopieert en zelf ergens gebruikt of iets deelt EN vermeldt de bron (= mijn voornaam en een link naar deze pagina)!

©Bright Borders 2014


Leave a Reply