browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hersenwerk – Puzzels

Omdat puzzelen leuk moet zijn en blijven voor de hond staan hieronder nog wat tips als aanvulling op wat op de pagina ‘Hersenwerk’ al beschreven is. Heb je geen ervaring met puzzelen met je hond? Lees dan die pagina eerst even door!

TIPS:

 • Denk breed en denk aan de hond! Observeer goed hoe HIJ met dingen omgaat, NIET hoe jij denkt dat hij ergens mee om moet gaan.
 • Denk aan de MATERIALEN die je gebruikt. Gebruik niets wat de hond kan verwonden, dus gebruik geen glas, geen doppen van flessen schoonmaakmiddelen of de verpakking hiervan. Maar ook schijnbaar onschuldige materialen kunnen voor verwondingen zorgen dus denk ook bij het gebruik van pvc, papier en karton goed na! Heb je je weleens gesneden aan papier? AUW… En zo’n papercut wil je niet op de neus van je hond hebben!
 • Begin bij het begin en vergeet NOOIT dat je altijd een stapje terug kan doen.
 • Het begin = de hond kennis laten maken met de objecten waaruit de puzzel bestaat en de hond zich hier vertrouwd mee laten raken EN zorgen dat de hond de basisvaardigheden beheerst die hij nodig heeft om de puzzel op te lossen.
 • Heb geduld! De eerste keer dat jij een fiets zag had je geen idee wat je ermee moest! Met vallen en opstaan heb je leren fietsen. GUN je hond het leerproces en laat hem genieten van elk succesje.
 • Houd rekening met de ONDERGROND waarop je de puzzel zet. Gebruik een vloerkleed of zet de puzzel buiten in het gras als je hond oud of slecht ter been is (voorkom uitglijden) OF als je hond gevoelig is voor geluiden (bekers die op laminaat vallen maken heel veel lawaai)
 • Houd ook rekening met de hoogte waarop je de puzzel plaatst. Iets wat je op de grond kan zetten, kan je ook op een tafeltje of krukje oid zetten!
 • Blijf erbij als de hond puzzelt. Ook bij de puzzels die je kant en klaar koopt. Safety first!
 • De hond mag de puzzel NIET slopen!
 • Hou het leuk, STOP op tijd!
 • KLEINE STAPJES = GROTE SUCCESSEN!

20140314_141216

En dan zijn we eindelijk daar belandt waar het allemaal om gaat! De pagina’s waar de puzzels opstaan!!! De verschillende puzzels zijn kant en klaar gekocht, zelf bedacht en / of zelf gemaakt.
Om het enigzins overzichtelijk te houden heb ik de pagina’s verdeeld naar waar het snoepje verstopt is:

 • Snoepje ligt ergens in
 • Snoepje ligt ergens onder
 • Snoepje ligt tussen andere objecten (de gebruikte techniek hierbij wordt ‘stofzuigen’ genoemd) .
 • Hersenwerk Vermaak. Een pagina waar de voerspeeltjes op staan. Ik ben het er met mezelf namelijk nog niet over eens of het spelen met die speeltjes nou echt hersenwerk is of gewoon vermaak. Ik neig naar vermaak omdat er niet echt een bewuste vaardigheid voor nodig is om het snoepje te pakken te krijgen. Het krijgen van het snoepje is willekeurig, een kwestie van geluk. Neemt natuurlijk niet weg dat ze door het spelen ook moe en voldaan worden.
  SpacerTransp25

PuzzelPagina'sCompilatie

Als je een hondenpuzzel geprobeerd hebt en je krijgt de smaak te pakken, wordt dan creatief in het zelf bedenken van uitdagingen voor je hond en het zelf maken van hersenwerkjes. Hersenwerk voor mensen dus!! Voor inspiratie is deze facebook groep ‘Hersenwerk, de leukste hondenpuzzels maak je zelf’ een aanrader. Hier nog een paar linken naar zelfgemaakte puzzels van 2 enorm creatieve dames namelijk de facebook groep ‘spelideeën voor honden’ van Helen Hagestein en de facebook pagina ‘denkspellen voor je hond’ en website van Lianne Leukfeldt-van Hermelen. Of neem een kijkje op de website van Sharon van Kolfschoten! Zij maakt leuke, degelijke hondenpuzzels als hobby tegen leuke prijzen. Bekijk haar zelfgemaakte hondenpuzzels op haar website en neem contact met haar op als je iets wil bestellen.

NB Er rust copyright op alle tekst en alle foto’s. Vraag toestemming in een reactie hieronder en wacht op mijn toestemming VOORDAT je iets kopieert en zelf ergens gebruikt of iets deelt EN vermeldt de bron (= mijn voornaam en een link naar deze pagina)!

©Bright Borders 2014


Leave a Reply