Datum laatste update van deze pagina: 02 april 2014
Als je een andere puzzel pagina wil bekijken klik dan op één van de volgende linken: IN-puzzels, TUSSEN-puzzels, de pagina waar de voerspeeltjes op staan en de pagina met algemene Hersenwerk informatie. Klik op een foto voor een vergroting!!
Basis: Overal waar je een snoepje onder kan stoppen, en waar de hond het er zelf 0nder vandaan kan halen natuurlijk, kan je een hondenpuzzel van maken. Begin echter wel bij het begin! Zoek iets wat makkelijk omvalt (Zie linkerfoto van de foto hieronder) en laat de hond het snoepje ruiken voordat je het eronder stopt en zien dat je het eronder stopt. Bij onderstaande voorbeelden (staat per foto vermeld) heb ik mede gebruik gemaakt van foto’s en ideeën van Helen Hagestein. Al haar puzzels kan je vinden in de facebook groep ‘spelideeën voor honden’.
De hond zal eerst moeten leren dat hij iets mag doen met dat wat je voor zijn neus zet. De kans is groot dat hij de plastic beker pakt en ermee aan de haal gaat, vol trots dat hij een nieuw speeltje heeft. En het brokje blijft zielig alleen achter… Je zou dan de beker voor hem op kunnen tillen zodat hij het snoepje dat eronder ligt kan pakken zonder de beker eerst om te moeten gooien. Probeer het daarna nog eens. En nog eens, net zolang tot hij niet meer de benen neemt met de beker maar op zoek gaat naar het snoepje. Blijft hij beentjes nemen, gebruik dan eventueel iets anders.
Als hij de basis beheerst kan je het moeilijker maken, de hoogte van het object waar je iets onder legt bepaalt de moeilijkheidsgraad (beter gezegd:hoe lager hoe moeilijker) evenals de vorm van het object! Varieer naar hartenlust, gebruik je fantasie (kijk maar eens wat voor leuks je eigenlijk al in huis hebt!) en maak het uiteindelijk zo moeilijk mogelijk zoals bijvoorbeeld op de foto links naast deze tekst. Een stapel van 10 plastic bekers is ook erg leuk, staand of liggend. Bekijk een filmpje waarin Brisk buiten bezig is met snoepjes onder plastic bloempotten vandaan te halen.
Onder een lap/kleed/doekje, ‘Neus Eronder’:
Ook dit moet de hond stapje voor stapje rustig leren: zijn bek/kop onder iets durven steken om bij een snoepje te kunnen komen. Eerst een hele rij met snoepjes maken en een klein stukje omvouwen zodat de hond zijn snuit direct onder het kleed wil steken. Daarna meer omvouwen en minder snoepjes, hou de stapjes klein zodat hij daadwerkelijk zijn bek/kop eronder moet blijven steken!
Spel (no 262 in haar FB groep) van Helen Hagenstein: T Stalenboek:
Dit spel is een super goed voorbeeld van ‘Neus Eronder.
Helen’s speluitleg: Hier is een soort stalen boek gemaakt, dmv 8 verschillende kleuren en gelijke stukken fleece lappen om te klappen en op elkaar te leggen met de rondingen naar elkaar… dan met een lijmpistool een door midden geknipte keukenrol er op te plakken zodat de lapjes op elkaar blijven…
dan de voertjes tussen de lapjes maar ook tussen de rondingen doen…
dat maakt t moeilijker de voertjes te ontdekken…
Eerst even een tip over kant en klare puzzels: Koop ze in de aanbieding of 2e hands als je ze al koopt! Ze zijn echt prijzig en je kan het zo gek maken als je zelf wil. De honden hebben een puzzel redelijk snel door en ga je hem daarna nog gebruiken?? Of neem een kijkje op de website van Sharon van Kolfschoten! Zij maakt leuke, degelijke hondenpuzzels als hobby tegen leuke prijzen. Bekijk haar zelfgemaakte hondenpuzzels op haar website en neem contact met haar op als je iets wil bestellen. Ik gebruik de kant-en-klare hondenpuzzels graag op oudjaarsdag (laagdrempelige afleiding met iets wat mijn honden zeer bekend is waardoor ze makkelijk af te leiden zijn van het vuurwerk waar Brisk doodsbang voor is) en op warme zomerdagen (met weinig fysieke inspanning toch vermaak). Ik begin met de Dogworker van Nina Ottosson (links op de foto):
De 4 blokjes die de hond zo op kan tillen zijn het makkelijkst. De volgende zal hij moeten schuiven om bij het brokje te kunnen komen en als laatste kan je de schijf erop zetten zodat de hond eerst de schijf in de juiste positie moet zetten voordat hij een verschoven blokje op kan tillen. Ik heb deze puzzel nog niet met die schijf erop geprobeerd. De blokjes zijn niet robuust! Als de hond zijn kaken erin/erop zet hoor je heel snel ‘knak’ en zit er een scheur in of breekt er een stukje af. De hond hoort dat niet te doen natuurlijk want hij mag de puzzel niet slopen maar het is in een split second gebeurd.
De ‘Doggy Brain Train’ van Karlie:
Dit is een dubbelzijdige puzzel! Aan de ene kant een heel simpele puzzel waarbij de hond er alleen maar blokjes uit hoeft te pakken om bij het snoepje te kunnen komen. Ideaal om de hond te laten beginnen met puzzelen dus! De andere kant is moeilijk, deze heeft schuifjes waar je de snoepjes onder kan verstoppen, de zal de hond met zijn poot of neus moeten verplaatsen. Als de hond door heeft hoe dat moet kan je 2 blokjes erbij zetten als ‘stopper’ van de schuifjes om het maximaal moeilijk te maken. Alhoewel dat over het algemeen niet als moeilijker wordt ervaren door de hond omdat hij toch begint met het makkelijkst! Hoe vochtiger deze schuifjes worden hoe moeilijker ze schuiven. De ongeduldige hond zal dan direct zijn tanden erin zetten en gaan knagen… Deze blokjes zijn nog minder robuust dan die van de dogworker! Als de hond zijn kaken erin/erop zet hoor je heel snel ‘knak’ en zit er een scheur in. De hond hoort dat niet te doen natuurlijk want hij mag de puzzel niet slopen maar het is in een split second gebeurd.
De ‘Dog Miracle Puzzle’ van Nina Ottosson
Deze puzzel is van kunststof en daardoor minder kwetsbaar dan de houten puzzels en afwasbaar. Het leuke van deze puzzel is dat je alle stukjes daar kan leggen waar jij ze wil, ze wel of niet allemaal gebruiken, en zo niet alleen de moeilijkheidsgraad zelf kan bepalen, je kan heerlijk afwisselen en variëren. Voor mijn jonge hond Akari maak ik deze bijvoorbeeld moeilijker dan voor mijn oudje Brisk. Er zitten geen scherpe randjes of iets dergelijks aan en zelfs de kleinste stukjes, de witte dekseltjes, zullen niet snel tè klein zijn! Elke kant en klare puzzel heeft zijn eigen voor- en nadelen en voor elke hond is er wel iets op niveau en qua stevigheid te krijgen. Ik vindt ze erg praktisch.
De staafjespuzzel van Sharon van Kolfschoten
De staafjespuzzel is een puzzel die je in stapjes moeilijker kan maken. Eerst alleen de staafjes plat in de puzzel. De volgende stap is de stokje bovenin steken, zodat de staafjes ineens niet meer naar boven geschoven kunnen worden. En als laatste moeilijkheid de staaf met het touwtje in de zijkant steken. De hond moet deze er eerst uittrekken voordat de onderste staven naar boven geschoven kunnen worden. Bekijk meer zelfgemaakte puzzels van Sharon op haar website.
NB Er rust copyright op alle tekst en alle foto’s. Vraag toestemming in een reactie hieronder en wacht op mijn toestemming VOORDAT je iets kopieert en zelf ergens gebruikt of iets deelt EN vermeldt de bron (= mijn voornaam en een link naar deze pagina)!
©Bright Borders 2014