browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hersenwerk – ‘IN’ Puzzels

Datum laatste update van deze pagina: 07 april 2014

Als je een andere puzzel pagina wil bekijken klik dan op één van de volgende linken: ONDER-puzzels, TUSSEN-puzzels, de pagina waar de voerspeeltjes op staan en de pagina met algemene Hersenwerk informatie. Klik op een foto voor een vergroting!!!

Basis: Overal waar je een snoepje in kan doen, en waar de hond het er zelf uit kan halen natuurlijk, kan je een hondenpuzzel van maken. InCompilatieZie de foto rechts voor de voorbeelden (klik op een foto voor een vergrotng). Brokjes in het water doen, sommige drijven en sommige zinken (dat is al moeilijker!) Brokjes in bakjes laten drijven op het water! Wat een vermaak als het buiten te warm is om echt iets te doen met de hond! De schelpzandbak is hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor! De ene helft als ballenbak gebruiken (zie Hersenwerkpagina ‘Tussen Puzzels’) en de andere helft vullen met water en laat de hond maar snoepjes en speeltjes uit het water halen! Brokjes in een hoesje stoppen (een tablethoes in de foto) is na enige ervaring van de hond ook al leuk en niet moeilijk om te maken / krijgen. Maar begin bij het begin! Laat de hond ervaren dat hij ergens iets uit kan en mag halen. Zie de 1e foto van de compilatie rechts bijvoorbeeld, gewoon een plastis beker, bakje of wat dan ook neerzetten en de hond het snoepje eruit laten halen. Begrijpt hij dit dan kan je dit naar hartelust gaan uitbreiden. Gebruik je fantasie, wees creatief en heb plezier!!!

Je kan snoepjes bijvoorbeeld ook ergens inrollen. Op de foto heronder zie je wat voorbeelden. Ook hier geldt, net als bij alles wat nieuw is bij hersenwerken voor de hond, dat je bij het begin moet beginnen.

IngeroldCompilatie
Begin met iets wat makkelijk uitrolt, leg de snoepjes in een rij en rol het kleed/doekje zover op dat de hond het eerste snoepje zo kan pakken en degene die daar vlak achter ligt  met minimale inspanning kan pakken. Dus bij de allereerste keer liggen de snoepjes heel dicht bij elkaar. Daarna in stapjes moeilijker maken door de snoepjes verder uit elkaar te leggen en het eerste snoepje ookal zo dat de hond er iets voor moet doen om deze te kunnen pakken. Voor de hond moet het normaal worden dat hij met zijn neus iets kan uitrollen om zijn beloning te bemachtigen in plaats van alles te verscheuren om zo snel mogelijk het snoepje te bemachtigen.

En Last but not least: Zelfbeheersing!! 20140304_094828De hond wacht tot jij de puzzel klaarmaakt en is pas op jouw commando vrij om op onderzoek uit te gaan! Hieronder staan diverse puzzels. Bij de puzzels die ik zelf gemaakt heb staat ook hoe ik ze gemaakt heb, of in de tekst, of zichtbaar in de foto’s. Maar ook zonder knutselen zijn er zoveel objecten, zoals de tablethoes, die je heerlijk kan ‘misbruiken’ voor hersenwerk!!
De meeste zelfgemaakte puzzels heb ik ook zelf bedacht. Maak het na of gebruik iets ervan als basis voor je eigen puzzels. Publiceer je ze ergens, vermeldt dan wel de bron ajb.SpacerTransp25

Doekjes

CompilatieDoekjes
Ook kleine doekjes kan je gebruiken om snoepjes in te rollen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld washandjes of schoonmaakdoekjes. Begin bij het begin: leg een snoepje op het doekje en sla het doekje bijvoorbeeld eerst dubbel zodat de hond met zijn neus aan het werk gaat en zo bij het snoepje komt. Rol het dan eens losjes op en laat de hond het uitrollen. Begrijpt hij hoe hij de snoepjes kan pakken zonder het doekje te slopen of dwars door het doekje heen het snoepje op te eten, dan kan je verder. Dan kan je een doekje ergens instoppen of tussen stoppen als mini puzzel, onderdeel van een andere puzzel. Varieer naar hartenlust! Klik hier om een filmpje te bekijken waar Brisk met zijn ‘bakje met vakjes’-spel bezig is.

DoekjesCompilatie
Rol bijvoorbeeld de snoepjes in de doekjes (in de breedte is makkelijker voor de hond want dan ruikt hij ze beter en kan ze sneller pakken, in de lengterichting wordt al moeilijker) en stop het doekje in een wc- of keukenrol.
Hoe je ze erin stopt en hoe groot / klein het rolletje is bepaalt ook de moeilijkheidsfactor, experimenteer hiermee voor je eigen hond. De hond mag de rol niet slopen! Hij moet het doekje eruit halen en dan het snoepje uit het doekje halen. Ze gaan wel stuk door gebruik maar da’s logisch. Daarom kan je nooit teveel wc rollen en keukenrollen hebben :-D 20140219_141947Ook de doekjes-in-rol zijn minipuzzels die te gebruiken zijn in andere puzzels! Ik gebruik graag een combinatie om mijn honden samen te laten puzzelen, het bakje met vakjes (opvouwbaar bakje van Big Bazar) met doekjes erin, die op verschillende manieren opgerold zijn zodat hij ze niet allemaal op dezelfde manier kan uitrollen, voor Brisk (die is al oud en dat is uitdagend genoeg voor hem) en de grabbelton met, naast de losse snoepjes, allerlei doekjes in verschillende rolletjes erin voor Akari (die is nog jong en vindt de grabbelton op deze manier geweldig). Klik hier om een filmpje te bekijken. Als ik ze een keertje omdraai, grabbelton voor Brisk en ‘Bakje met vakjes’ voor Akari, dan krijgt Brisk alleen snoepjes in de grabbelton, geen kleine puzzels erin want die herkent hij niet als puzzels.SpacerTransp25

Kant en klare Puzzels:

Eerst even een tip over kant en klare puzzels: Koop ze in de aanbieding of 2e hands als je ze al koopt! Ze zijn echt prijzig en je kan het zo gek maken als je zelf wil. De honden hebben een puzzel redelijk snel door en ga je hem daarna nog gebruiken?? Of neem een kijkje op de website van Sharon van Kolfschoten! Zij maakt leuke, degelijke hondenpuzzels als hobby tegen leuke prijzen. Bekijk haar zelfgemaakte hondenpuzzels op haar website en neem contact met haar op als je iets wil bestellen. Ik gebruik de kant-en-klare hondenpuzzels graag op oudjaarsdag (laagdrempelige afleiding met iets wat mijn honden zeer bekend is waardoor ze makkelijk af te leiden zijn van het vuurwerk waar Brisk doodsbang voor is) en op warme zomerdagen (met weinig fysieke inspanning toch vermaak).SpacerTransp25De ‘Doggy Brain Train Cube’ van Karlie:

DoggyBrainTrainCubeKarlieCompilatie
Een uitdagende puzzel, dezelfde puzzel als de DogCasino puzzel van Nina Ottosson maar dan goedkoper. Is goed tegen een stootje bestand en echt leuk. Deze stond al een tijd op mn verlanglijstje totdat hij eindelijk een keer in de aanbieding was :-D Doordat de pinnen er aan de bovenkant inzitten, kunnen de bakjes waar het brokje in zit er niet uit. Eerst oefenen zonder de pinnen zodat de hond erachter kan komen waar het brokje is en hoe hij die te pakken kan krijgen. Doet hij dit goed dan kan je de pinnen er in gaan steken om het moeilijker te maken.SpacerTransp25De ‘Dog Activity Poker Box’ van Trixie.

DogActivityPokerBoxTrixieCompilatie
Leuk omdat alle 4 de ruimtes waar het snoepje in zit op een andere manier geopend moeten worden: lade, schuif, deksel optillen, deksel met neus opwippen. Over het materiaal is nagedacht en ook over de opbouw. Je kan de bakjes in een andere positie neerzetten en met de opening daar waar jij hem hebben wil. Dus een puzzel waar je mee kan variëren. Leuk!! Het bakje met de lade was bij de tweede keer spelen al van zn fundatie af en leek afgebroken. Maar deze kon weer teruggezet worden, is niet stukgegaan gelukkig.

SpacerTransp25

 HIERONDER STAAN DE ZELFGEMAAKTE PUZZELS:

Gevleugelde touwtjes

GevleugeldeTouwtjesCompilatie
Touwtjes van verschillende lengte met vleugeltjes van karton, die klappen uit in de fles en dan moet de hond aan de touwtjes trekken, die dus verschillende weerstand en lengte hebben, en als de touwtjes eruit zijn valt t snoepje eruit. De vleugeltjes zijn gemaakt van een brinta pak, de ‘scharnieren’ zitten er zo al in en het is soepel genoeg om makkelijk in de fles te frommelen. Tip: Zorg dat het onderste vleugeltje de hals van de fles afsluit nadat je het laatste snoepje in de fles gedaan hebt anders valt het snoepje eruit als je het geheel optilt… Ik heb zijn eerste 3 pogingen opgenomen, leuk om te zien hoe snel hij zich dit spel eigen maakt! Filmpje poging 1 & 2 en filmpje poging 3.

SpacerTransp25
Bekers aan een Stok

BekersAanStokCompilatie1
Om te beginnen moet de hond weten dat hij aan de beker mag komen en dat er een snoepje inzit. Bekers die tegen elkaar aan botsen maken veel lawaai, wees daar voorzichtig mee want als je hond hier eenmaal flink van geschrokken is kost het erg veel tijd & geduld om de hond weer in de buurt van een beker t krijgen, als het al lukt…. Begin daarom met 1 beker op de grond en laat de hond er een soepje uit eten. Daarna 2 vlak bij elkaar zodat de hond er lawaai mee kan maken, eventueel meer totdat je echt lawaai hebt gehad, gecreëerd door de hond zelf, en je zeker weet dat het geluid van tegen elkaar knallen bekers hem niets doet. Bekijk hier een filmpje van de bekers op oogniveau.

BekersAanStokCompilatie2
Begin op oogniveau (tenzij je om fysieke redenen hoger moet beginnen als de hond bijvoorbeeld revaliderend is en op 4 poten moet blijven staan) zodat de hond kan uitvogelen dat hij met behulp van poten en snuit de snoepjes te pakken kan krijgen. Hang de bekers eerst met de opening naar één kant toe en maak het daarna moeilijker door ze om en om te hangen. Maak het moeilijker door de bekers hoger te hangen zodat de hond zijn poten niet meer kan gebruiken en het echt met zijn snuit moet gaan doen. In onderstaande foto hangt de stok dus deze beweegt ook mee. Bekijk hier filmpje 1 en filmpje 2 van de bekers die hoog hangen.

BekersAanStokCompilatie3

SpacerTransp25Flessen aan een Stok

FlessenAanStokCompilatie
Alles wat je maar kan bedenken kan je aan een stok hangen natuurlijk, niet alleen beker maar ook bakjes, lege yoghurtflesje, enz enz (waarschuwing: hersenwerk betekend wel dat je weinig dingen meer weggooit…). In dit geval worden lege flessen gebruikt. Gaatjes ruim boven het midden van de fles prikken zodat deze overeind willen blijven staan, snoepje erin en succes! Laat de hond er maar achter komen hoe hij het snoepje eruit haalt. Je kan varieren door bijvoorbeeld de gaatjes in de flessen groter te maken (flessen draaien makkelijker en draaien dus ook sneller door naar hun ‘rechtop stand’) of juist  kleiner te maken (flessen zijn moeilijker in beweging te krijgen maar zullen makkelijker op de kop blijven staan waardoor het snoepje eruit valt). Afhankelijk van de of je wil dat de hond poten en/of neus gebruikt kan je de stok lager of hoger hangen. In de foto hangt de stok ‘los’ dus dat is extra moeilijk. Pas wel op voor de ogen als je zoiets doet! Ik heb de stok eerst vastgehouden, steeds losser, totdat ik zeker wist dat Akari het rustig deed en dus geen risico loopt een stok in zn oog te krijgen…

SpacerTransp25Hangende Flessen

CompilatieHangendeFlessenBegin
Ik ben begonnen met plastic emmertjes op te hangen aan elke deurklink die ik daar maar voor kon gebruiken op de benedenverdieping. Het leuke daarvan was dat ze op totaal onverwachte plekken ineens puzzels tegenkwamen! Dat was al een puzzel op zich. De emmertjes kunnen ze alleen met de neus omkieperen en dan valt het snoepje eruit. Dolle pret! Maar voor de jongste al snel te makkelijk dus voor hem een aantal emmertjes vervangen door plastic flesjes, dat was meer uitdaging. De plastic flesjes steeds ergens anders opgehangen maar wel steeds ergens waarbij er nog iets was waar de flesjes tegenaan kunnen komen (bekijk hier een filmpje). Totdat het tijd was voor de volgende stap: Flesjes in het luchtledige!! Geen aanleuning meer dus vrijuit rond kunnen draaien. Succes!!! :-D Bekijk hier een filmpje hoe handig Akari ondertussen is geworden.

CompilatieHangendeFlessenGevorderdSpacerTransp25

Een neus voor bekers

BekersMetDeNeusDuwenComp1
De bedoeling is dat hij met zijn neus de bekers eruit wipt en dan vallen de brokjes eruit. De bekers hangen aan een touwtje dus vallen niet op de grond. Let wel, voordat je hieraan begint is het denk ik handig dat de hond het spel ‘bekers aan een stok’ (staat ook op deze pagina) beheerst zodat hij weet dat hij aan de bekers mag komen en dat er een snoepje in de beker zit. Omdat dit spel Akari redelijk makkelijk afgaat zijn we doorgegaan naar fase 2: ‘doekjes met snoepjes erin’ zitten nu in de bekers!

BekersMetDeNeusDuwenComp2
Hij kijkt nu nogal beteuterd als hij er een beker uit gewipt heeft en hij hoort dan geen snoepje op de grond vallen… Erg grappig. Maar dan kijkt hij in de beker (is soms makkelijker gezegd dan gedaan want ze kunnen flink hard ronddraaien) en trekt het doekje eruit. Buiten spelen we dit spel ook, maar dan met ‘losse’ bekers want deze mogen rustig in het gras vallen. Dan heeft hij meteen een extra klusje want waar is het snoepje gevallen? Bekijk de filmpjes: Van beginneling en ‘kan ik heus wel‘ en eentje van buiten.

BekersMetDeNeusDuwenComp3
Filmpje van Gevorderd niveau Buiten: De accessoire hanger hangt zo goed als horizontaal terwijl hij eerder nog iets scheef hing. Nu moet hij echt goed duwen met zijn neus om de (snoepjes uit de) bekers uit de hanger te krijgen. Hij hoort of er nog snoepjes in de bekers zitten als hij er met zijn neus aanzit en de overgebleven 2 bekers zijn gecheckt door hem en leeg bevonden dus niet de moeite waard om die er nog uit te wippen :-D
SpacerTransp25

Hangende Doosjes

DoosjesCompilatie
Touwtje gemaakt aan het klepje van de bovenkant van een doosje, snoepje erin, klepje dicht. Doosjes opgehangen aan de tentakels van dat ding waar normaal een buitenplant aan hangt. Eerst alleen een snoepje in de doosjes (trek aan touwtje, klepje gaat open, snoepje valt eruit), later heb ik er een ‘doekje met een snoepje erin’ in gestopt en er kunnen natuurlijk andere dingen in die ik kan bedenken zodat hij er na het opentrekken van het klepje er echt iets moet uithalen ipv dat het eruit valt. Je kan de doosjes ook horizontaal ergens neerleggen ipv ophangen. Of de doosjes gebruiken zonder dat ze ergens aan vastzitten of in de grabbelton stoppen voor het stofzuigen. Op de eerste foto staat het ‘gereedschap’ dat ik gebruik om draad ergens doorheen te rijgen, een satestokje met het touwtje eraan geplakt (bij gebrek aan haaknaalden of breinaalden). Bekijk hier het filmpje van Akari die met de doosjes bezig is.
SpacerTransp25

CD rek:
Ben begonnen met hem 1 kartonnetje aan te bieden totdat hij t met zn bek pakte ipv er met zn poot op te rammen. Daarna 1 kartonnetje in het cd rek tot ook dit goed ging, toen steeds één erbij en soms één zonder snoepje dat hij er twee moet pakken voordat hij zn beloning krijgt. Dit verder uitgebouwd totdat alle kartonnetjes erin konden en de voorkant helemaal dicht gemaakt is.
SpacerTransp25

Palmboom
Rustig opgebouwd door Akari eerst kennis te laten maken met de bakjes, toen een bakje in mn hand houdend tegen de koker aan gehouden. Toen eentje eraan gehangen, steeds één erbij totdat ze er allemaal aanhingen. Daarna de ‘bladeren’ eraan gehangen als versiering en afleiding (extra moeilijkheidsfactor voor deze puzzel, die mag hij dus niet pakken) :-D Bekijk het eerste filmpje, nog zonder bladeren, en hier het tweede filmpje van de palmboom (met bladeren) en de molen samen.
SpacerTransp25

Molen
Keukenrol rollen om een deegroller heen gebonden  Ene kant ingeknipt en half opgevouwen en afgeplakt (=buitenkant, daar vallen de snoepjes uit en daar stop ik ze ook in). Andere kant ook 4x ingeknipt, 2 flapjes eraf geknipt (die in de draairichting zitten heb ik laten zitten) en de 4 rollen met Ty-Raps om de deegroller gekneld. Bekijk het eerste filmpje, en hier het tweede filmpje waarin ik de molen en de palmboom beide klaargezet heb voor hem.

SpacerTransp25Bakjes in de Lucht

Compilatie1BakjesInDeLucht

2 afdruiprekjes voor bestek (€0.79 /st, Action) hangen in de lucht waar de honden niet bij kunnen. Eén touw: vanaf de grond naar het ene bakje, over de ‘katrol’, naar het andere bakje tot op de grond. Hond trekt aan één touw, bakje (groen in dit geval) komt naar beneden, honden kunnen de wc rollen met doekje erin pakken. Als het bakje leeg is hangt er nog een vol bakje hoog in de lucht… Dan moeten ze het andere touw pakken en eraan trekken zodat het (in dit geval de rode) hoge bakje naar beneden komt, het lage bakje gaat dan omhoog, en dan kunnen ze bij het volle bakje :-D Erg vermakelijk en niet te moeilijk voor mijn honden. Als het laagste bakje leeg is pakt Akari vrijwel meteen het andere touwtje. Top!
De haak waaraan de ‘katrol’ is opgehangen hangt standaard in mijn berging (normaal hangt er een kleerhanger aan om natte jassen uit te laten druipen). Bekijk filmpje 1 en filmpje 2.

Compilatie2BakjesInDeLucht
Maar wat nou als je hond nog nooit aan een touw getrokken heeft? Als je vanaf nul begint zou je, met dit spel, de hond het touw kunnen aanbieden en belonen voor het pakken, daarna belonen als ze eraan trekken, daarna de beloning in het mandje leggen en dat laten pakken. Dan combineren en je bent er :-)
SpacerTransp25

NB Er rust copyright op alle tekst en alle foto’s. Vraag toestemming in een reactie hieronder en wacht op mijn toestemming VOORDAT je iets kopieert en zelf ergens gebruikt of iets deelt EN vermeldt de bron (= mijn voornaam en een link naar deze pagina)!

©Bright Borders 2014


Leave a Reply