browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wel en wee

Posted by on Sunday 7 April 2013

5 weken is Akari nu al bij ons, wat vliegt de tijd! Helaas kunnen we nog steeds niet naar de puppy cursus want die begint pas op 21 april dus nog 2 weken wachten en  Akari is dan al ruim 14 weken oud.  Nou is zo’n cursus natuurlijk niet zaligmakend en we zullen het toch voornamelijk thuis moeten doen maar ik was er liever meteen mee begonnen.
Eerst het zindelijk maken en het uitlaten en dan die 2 combineren. Nee, een pup legt die link niet uit zichzelf! Voor het zindelijk maken gebruik ik de tuin. Uitlaten begint met het leren lopen aan de riem en met het leren kennen van de omgeving en met alle daarbij behorende geluiden, beelden, geuren, dieren en mensen, oftewel alles wat we tegen kunnen komen tijdens het uitlaten. En dat zijn heel veel indrukken! Wandelen mag maar kort, zijn weekleeftijd in minuten, dus we moeten een hoop doen in korte tijd. Continue in de riem happen en eraan trekken en alles, maar dan ook alles, wat er op de grond ligt verdwijnt in het bekkie. En dan kom je er pas achter hoeveel rommel er daadwerkelijk op de grond ligt. Dan komen de oefeningetjes er nog bij want het doel is dat hij uiteindelijk betrouwbaar los kan lopen. De commando’s ‘op de stoep’ en ‘laat gaan’ (niet achter een bewegend iets aan willen gaan, of dat nou een kat, vogel, hond, jogger, fietser of auto is) vind ik van levensbelang dus dat oefenen we veel. Het grappige is dat je dit soort nuttige commando’s niet eens leert op een (puppy) cursus. Wel dat een hond moet zitten voor het oversteken, maar ja, de stoep is veel groter dan dat ene plekje. We hadden 4 rondjes tot onze beschikking en één heen-en-weertje. Een rondje kan je links of rechtsom lopen dus totaal 9 verschillende wandelingetjes. Nu hij iets ouder is doen we één langer wandelingetje per dag en daardoor komen er 2 rondjes bij. Variatie en diversiteit genoeg want we lopen oa direct langs de weg, steken over, hebben een busbaan met bussen en lopen langs een 80km weg.
Trekken aan de riem wil ik hem natuurlijk niet aanleren maar je ontkomt er stiekem niet aan. Eerst wil hij niet lopen aan de riem en als hij de smaak te pakken heeft gaat hij op ontdekking uit en ik wil hem dan niet demotiveren. Trekt hij aan de riem dan sta ik stil. Maar als ik wil dat hij zijn behoefte doet tijdens het uitlaten ipv in de tuin, dan wil ik hem de ruimte geven zodat hij daadwerkelijk plast en poept buiten en dan gaat hij naar een plek waar hij dat wil (en mag) doen en ik ga dan met hem mee. En dan trekt hij aan de lijn. De omgeving is hem inmiddels bekend en hij doet zijn behoefte nu betrouwbaar buiten tijdens de wandeling dus nu mag hij niet meer aan de riem trekken en moet hij de gekregen ruimte maar benutten. Een plas doet hij keurig op commando, ook op het eind van de wandeling nog een keer. Poepen is lastiger want als hij niet hoeft, dan hoeft hij niet! Simpel. Als hij moet, dan doet hij dat ook op commando. Timing is alles.
Wandelen doen we nu zo’n 7 a 8 keer per dag, waarvan hij minstens 2 wandeling zonder Brisk. Hij moet immers ook leren om zichzelf alleen staande te houden in de grote boze wereld. Ik laat hem alleen los op het veld achter mijn huis. Ben ik daar alleen met Akari, dan houdt hij zijn riempje om, zijn er andere honden waarvan ik zeker weet dat Akari bij de hond blijft en ik vertrouw die hond & eigenaar, dan gaat hij even los. Maar net als de wandeltijd is ook de speeltijd beperkt voor pups dus na zo’n 5 a 10 minuten gaat hij weer aan de lijn.
Los op de wandeling is nog lang niet vertrouwt, de directe wandelomgeving is daarvoor niet veilig genoeg. Ik moet er dan echt op kunnen vertrouwen dat hij direct komt als ik hem roep en da’s nog niet het geval. Ik gebruik de clicker met trainen, maar doe de oefeningen ook zonder clicker.
In huis zijn de speeltjes en het eten de grootste uitdagingen. Ik ben begonnen met speeltjes op 2 verschillende plekken. De speeltjes die geschikt zijn voor Akari (latex speeltjes sloopt hij meteen) lagen op een voor hem makkelijk te vinden plek, de andere speeltjes lagen op hun vaste plek in een mand. Brisk moest eerst leren dat dat speelgoed ook voor Akari is en Akari moest eerst leren dat speelgoed om mee te spelen is en dat de rest wat in huis staat niet voor zijn tandjes bestemd is. Al bijna 2 weken heb ik nog maar één plek voor de speeltjes, alles ligt in het mandje.
Het eten was natuurlijk ook wennen voor Akari. Hij moest eerst leren dat hij zijn bak in één keer leeg eet ipv de brokjes door het hele huis te verspreiden. Bakje leeg, dan pas de keuken uit. De honden hebben de ochtend- en avondmaaltijd wel vanaf het begin samen gegeten. Brisk moest leren niet naar Akari’s bakje te willen zolang die nog aan het eten is. Bij de andere 2 maaltijden, Akari kreeg er 4 per dag, ging Brisk op zijn plek liggen en daar kreeg hij natuurlijk een snoepje voor. Met het verzetten van de klok loopt de dag anders dan anders en is een uur korter dus daar heb ik gelijk gebruik van gemaakt om de 2e maaltijd van Akari te schrappen. Hij krijgt er nu nog maar 3: brokjes, vlees & brokjes en brokjes. De brokjes zijn van het merk Sanimed. Dat kende ik niet maar omdat de fokker dat gebruikte ben ik daarmee doorgegaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het voeren van het voer dat de pup gewend is het best is voor zijn systeem. Mits het kwalitatief goed voer is natuurlijk. En dat is Sanimed absoluut, ben er erg tevreden over. Het is hoogwaardig voer: hij heeft er weinig van nodig en zijn ontlasting is uitstekend. Het vlees is van Carnis, speciaal voor pups. Was voor mij ook nieuw maar ben ook hier uitermate tevreden over. Beide zijn niet in de dierenwinkel te verkrijgen. Sanimed puppy heeft de dierenarts voor me besteld en het vlees bestel ik op internet bij de webshop van Chantal. Ik zit erover te denken later ook de brokjes van Carnis te gaan voeren als Akari overgaat op volwassen voer. Al met al een heel verhaal, maar er is dan ook behoorlijk wat gebeurd in de afgelopen 5 weken. En dan zijn de socialisatie avonturen hier nog niet eens beschreven! Een enorm intensieve periode waar toch ‘even’ de basis gelegd moet worden voor de rest van zijn leven. Er is een hoop vooruitgang geboekt en we genieten volop van elke dag!
Hier een overzicht van zijn gewicht vanaf zijn geboorte (09/01/13) tot en met afgelopen donderdag toen hij 12 weken was:


GEWICHT in kg
Geboorte: 0.382
Week 1: 0.76
week 2: 1.285
Week 3: 1.84
Week 4: 2.575
Week 5: 3.314
Week 6: 4.1
Week 7: 5.1
Week 8: 5.8
Week 9: 6.3
Week 10: 7.2
Week 11: 7.8
Week 12: 8.7

Een vergelijk: De eerste foto is gemaakt op 4 april, de tweede op 3 maart:
image

image

Leave a Reply