browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Controle

Posted by on Tuesday 8 April 2014

Bij de controle vanmiddag is gebleken dat Akari nog steeds last heeft van zijn knie. Het leek mij zelfs dat het onveranderd was vergeleken bij de diagnose stelling. Het lijkt erop dat de metacam zn werk heeft gedaan en dat hij zonder pijnstilling weer terug is bij af oftewel symptoom bestrijding. De rust heeft geen genezing / verbetering gebracht.
Het vervolg traject is dat we donderdagmiddag een foto gaan maken om te kijken of hij OCD heeft of artose. Dan gaat hij geopereerd worden – als dat verbetering zou kunnen geven.
De andere mogelijkheden, één van de banden stuk, gaan we verder niet onderzoeken omdat het onmogelijk is om Akari na zo’n operatie veilig te laten revalideren omdat hij zo’n stuiterbal is. De kwaal is daar nu niet erg genoeg voor om het risico te nemen dat hij zn revalidatie frustreert en er dus nog slechter uitkomt.
Daarom hebben we voor het maken van een röntgenfoto gekozen en niet voor MRI, scan of kijkoperatie.
Als het probleem zn meniscus is dan zal die in het geheel verwijderd moeten worden en ook daar is de kwaal nu nog niet erg genoeg voor, na die operatie zal hij ook beperkter zijn en blijven dan hij nu is.
Wat we nu zeker weten is dat hij minder reageert op pijnprikkels als hij metacam gebruikt en dat de kwaal met rust niet is overgegaan.
Daar staan we nu dus na 9 lange weken…
 
Voor zover ik het nu kan overzien zou de diagnose OCD het gunstigste zijn, dan zou er een kans zijn op verbetering. Maar OCD in de knie staat niet bekend als makkelijk te opereren dus erg blij hoef ik daar ook niet mee te zijn, het zou enkel de minst slechte van alle kwaden zijn. Gezien alle mogelijkheden kan ik er eigenlijk wel van uitgaan dat onze werk – en / of sportcarrière voorbij is. Hopelijk kan hij nog wel hond zijn. Eigenlijk sta ik nu op hetzelfde punt als waar ik ruim 9 weken geleden stond met eenzelfde conclusie als toen hij HD leek te hebben: Akari kan Akari zijn tot hij dat niet meer kan, dus hij blijft alles doen wat een hond doet zolang hij daar plezier in heeft. Met warning up van te voren en cooling down na het spelen. Treibball kunnen we doen en clickeren al zullen we om op het gebied van de trucs beperkt zijn. We gaan fietsen en balans & coördinatie oefeningen doen.
We gaan geen schaapjes meer doen denk ik en we gaan niet aan behendigheid beginnen. En druppels vangen, behalve uit de tuinslang met warm weer, doen we ook niet meer. Erg jammer allemaal…. Ik had zoveel plannen met dit hondje :'(
 
Maar de uiteindelijke beslissing valt donderdag pas. De uitslag van de foto krijgen we meteen.
Voor degenen die nog nooit van OCD gehoord hebben, het is geen obsessive compulsive disorder maar OCD = Osteochondritis dissecans: dit is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten en groeischijven (epifysairschijven). De kraakbeenlaagjes van de gewrichten zijn bij deze aandoening minder glad en elastisch. Het kraakbeen en bot kunnen los komen te liggen van het gewrichtsoppervlak. Stukjes kraakbeen kunnen afbreken en het gewricht kan vaak moeizaam gestrekt en gebogen worden. Deze aandoening komt voornamelijk bij jonge honden van grote rassen voor. Symptomen treden op rond een leeftijd van 4 tot 8 maanden. Symptomen: bewegingsproblemen, pijn in schouder- en ellebooggewrichten

Leave a Reply