browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bezigheidstherapie 7

Posted by on Sunday 23 March 2014

Een border collie met hooikoorts is nooit grappig…. Maar Akari heeft het! Ik was er al van overtuigd maar het is nu officieel door de DA vastgesteld toen we daar afgelopen woensdag waren voor Akari’s inentingen. Lekker dan, weer een kwaaltje erbij, weer medicijnen erbij en nog meer te komen. Over een paar weken terug om te kijken of we meer voor Akari moeten doen of dat het genoeg is. Hij krabt bovenop z’n hoofd en op zijn kaken, krabt zn oren stuk en krijgt door het krabben kale plekken en wondjes rond zn ogen en kale plekken bij zn oksels. Heel vervelend voor hem die irritaties! Ik gun vooral Akari zijn gezondheid maar ik wordt er eerlijk gezegd nogal moedeloos van, dan weer dit, dan weer dat. En dan heb ik het nog niet over de kosten… Vasco heeft in zijn ruim 14-jarige bestaan minder kwaaltjes gehad dan Akari in één jaar. Nee, een stamboom is geen verklaring van gezondheid! En daarmee bedoel ik niets anders dan dat je altijd pech kan hebben. Een goede gezondheid is voor zowel mens als dier niet vanzelfsprekend, al nemen ‘we’ die wel for granted als we niets mankeren. Maar goed, we komen zo langzamerhand aan het eind van zijn rustperiode! En Akari kan ‘rust’ best serieus nemen nadat hij lekker bezig is geweest met hersenwerken maar dan moet hij wel geaaid worden want dat heeft meneertje wel verdiend…

image

We hadden ook afgelopen week geluk met het weer, we konden nog redelijk vaak buiten puzzelen en da’s toch leuker dan binnen. We hebben de binnen-variant van het het spel ‘Bekers met de neus duwen’ aangepast door nu losse bekers in de accessoirehanger te plaatsen. Die kunnen zacht in het gras vallen en Akari weet al dat er snoepjes in de bekers zitten dus dat hij zijn beloning na gedane arbeid niet direct krijgt maar dat hij de gevallen snoepjes op moet zoeken in het gras is geen probleem voor hem maar maakt het spel wel een tikkie moeilijker en dus uitdagender voor hem. En laat dat nou net de bedoeling zijn!!! Missie geslaagd, hond voldaan & dus baas voldaan :-) Extra handicap is natuurlijk wel schooier Brisk die het h-e-l-e-m-a-a-l niet erg vindt dat Akari het werk opknapt en hij er met de snoepjes vandoor gaat..

image

image

Akari heeft ook nog 2 nieuwe puzzels voor zijn kiezen gekregen. Deze 2 puzzels zijn niet moeilijk om te maken, ik heb de basisprincipes van deze 2 spellen niet zelf bedacht, maar best lastig voor de hond om uit te vogelen. Een uitstekende verdeling van hersenactiviteit dit keer, hond veel meer dan baas! Bij het ene spel zijn er 3 flessen aan een stok geregen, niet in het midden van de fles maar hoger zodat de fles zelf overeind wil blijven staan en de hond het voor elkaar moet zien te krijgen om de flessen om te draaien om het snoepje dat in die flessen zit eruit te laten vallen. De flessen zitten los genoeg op de stok om ieder voor zich rond te kunnen draaien (anders draaien ze alledrie mee en da’s te makkelijk) maar strak genoeg dat hij er echt moeite voor moet doen om de fles om te draaien!

image

Bij de andere puzzel hangen er een aantal flesjes met snoepjes erin aan touwtjes te bungelen. Tja, zie die maar eens te pakken te krijgen en dan ook nog om te draaien om het snoepje eruit te krijgen! Deze vindt Akari echt lastig. En als we ons binnen moeten vermaken dan is de combo grabbelton (Akari) en bakje met vakjes (Brisk) de beste keus. Die blijven ze leuk vinden en is intensief genoeg om ze moe & voldaan te krijgen. De nieuwste rage binnenshuis zijn de emmertjes. Die hang ik aan alle beschikbare deurklinken en zoeken maar! Groot succes en erg leuk voor de honden en voor mij. Akari zoekt alle deuren af en Brisk blijft bij één emmertje staan totdat ik hem een ander aanwijs. Ze vinden het helemaal leuk dat ze daar waar ze het niet verwachten ineens snoepjes kunnen vinden.
image

Tot slot: alle gemaakte foto’s & filmpjes van de hersenwerkende honden zijn te vinden op de pagina ‘Foto’s enzo‘ op dit blog. Op die pagina staat ook wanneer de nieuwste foto’s aan het album ‘bezigheidstherapie’ zijn toegevoegd en wanneer de nieuwste filmpjes geupload zijn naar YouTube. De puzzel pagina’s van het onderwerp ‘Hersenwerk’ op dit blog worden ook regelmatig geupdate. De laatste datum waarop dit gebeurt is staat rechts bovenaan elke puzzel pagina.
Hopelijk bevat de volgende post het goede nieuws dat Akari’s knie oké is en dat we kunnen gaan opbouwen… Ergens in de komende week gaan we daar uitsluitsel over krijgen. Fingers crossed!

Leave a Reply