browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bezigheidstherapie 6

Posted by on Saturday 15 March 2014

image

Nog ruim een week te gaan en dan is potje metacam #2 leeg! Dat betekend dat ik dan de DA weer mag bellen voor een afspraak. Ik denk dat ik de afspraak iets verder schuif zodat Akari een aantal dagen metacam-loos is zodat we geen valse (hoop) uitslag kunnen krijgen. Ook moet hij binnenkort voor zn entingen maar ik moet eerst navragen of dat wel kan nu hij langdurig aan de metacam zit.
Hij krijgt trouwens al een aantal weken de helft van zijn normale hoeveelheid voer. Ik hoop dat hij rond zijn gewone gewicht zit als we weer bij de DA zijn, 20 kg. De gewoontes zijn voor hem allemaal veel makkelijker te doorbreken dan voor mij. Ik denk na, hij niet. Gaan we ‘s ochtends niet meer naar het veld? Prima. ‘ s middags ook niet meer? Ook goed. Mag ik niet meer op de bank? Zelfs daar heeft hij geen moeite mee (alhoewel hij eergisteren toch ‘ineens’ naast me gekropen was de stiekemerd. Hij kan dat zo ontzettend sneaky doen dat hij er opeens is). Ik kan tegenwoordig mn kopje leegdrinken zonder dat hij overeind springt, klaar voor de druppels. Wij mensen zijn toch erg goed in het zien van problemen en het ‘zielig’ vinden van de hond terwijl hij zich nergens van bewust is en zich gewoon aanpast aan de nieuwe situatie en net zo vrolijk als anders doorgaat met zn leventje. Een hond kan helemaal niets missen. Leerzaam! Hij kan natuurlijk wel iets tekort komen maar daar zijn, in ons geval, de hersenwerkjes dan weer uiterst geschikt voor om dat te voorkomen.

image

Afgelopen week zijn we in ieder geval heel goed doorgekomen. Het was heerlijk weer en daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt door veel buiten in de tuin te zijn. Het grote voordeel daarvan is dat Akari aan het eind van de dag moe en voldaan is zonder dat ik me uit hoef te sloven. We zijn wel blijven hersenwerken natuurlijk want dat heeft hij nodig om zn ei kwijt te kunnen, maar nu lekker buiten. En het accent lag nu op ‘mogen’ in plaats van ‘moeten’ en da’s veel relaxter voor mij. Er is echter wel een nadeel aan het lekkere weer, direct bij de start van het mooie weer vorig weekend zijn bij Akari al zn ‘hooikoorts’ klachten teruggekomen en da’s vervelend voor hem. Hooikoorts heeft hij niet zoals wij dat kunnen hebben maar hij is wel gevoelig voor iets buiten en dat werkt op z’n slijmvliezen dus hij heeft jeuk aan zijn bek, oren en ogen. Dus krabt hij de huid in zn oren en rond zn ogen kapot en krijgt hij nog meer jeuk. ‘Gelukkig’ komen we tegenwoordig met grote regelmaat bij een DA, kunnen ze meteen kijken hoe Akari van zn hooikoorts afkomt… Ja, het is geen hondje zonder gebreken helaas.
 
image Snel terug naar de positieve kanten van lekker weer ;-) Het was niet alleen warm maar het was ook droog, lage luchtvochtigheid, dus het gras was snel droog. En ook daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt door de kant en klare hondenpuzzels mee naar buiten te nemen en allemaal in de tuin gezet. Parcours uitgezet en snuffelen maar saampjes! En ik genieten. Nou ja, het is eigenlijk nog best hard werken want zij hebben de puzzels bijna sneller leeg dan dat ik ze weer gevuld heb! Maar na een keer of 3 à 4 zijn de hondjes echt wel voldaan en het is heerlijk om te zien hoe leuk ze bezig zijn.
 
image

Het mooie weer maakt ook creatief, blijkbaar :-), want ik heb weer 2 nieuwe puzzels bedacht en gemaakt voor Akari! Lang leve de Big Bazar en met grote dank natuurlijk aan iedereen die wc- en keukenpapier rolletjes voor mij gespaard heeft. De eerste is een ‘palmboom’, aan de stam hangen bakjes waar een snoepje inzit en die bakjes moet Akari eraf wippen met zn neus of eraf pakken met zn bekkie. De ‘bladeren’ zorgen voor een hogere moeilijkheidsgraad, die moet hij negeren en hij moet zich niet af laten leiden / – schrikken door het geflapper. Akari trekt zich er niets van aan en zorgt er wel voor dat hij in no time alle snoepjes te pakken heeft.
image

 
 
 
 
De tweede puzzel is een molen. En zodra die af was heeft Akari hem niet meer uit het oog (lees: bekkie) verloren. Die puzzel vindt hij h-e-l-e-m-a-a-l geweldig! Hij kan er echt geen genoeg van krijgen, echt ontzettend leuk om te zien. GENIETEN! Kijk maar eens naar het filmpje. Dit soort spelletjes is niet aan Brisk besteedt, al blijft hij wel in de buurt de kleine schooier want de snoepjes vliegen m om de oren, zeker als Akari met de molen bezig is, en dat vindt Brisk erg prettig.

Niet zelf gemaakt maar wel zelf bedacht (je ziet een hoop mogelijkheden met allerlei dingen om ze te kunnen gebruiken waar ze niet voor gemaakt zijn als het hersenwerken eenmaal in je bloed zit): een tablethoes! Ideale stof voor de honden om mee te spelen, een soort neopreen. Meegenomen bij Big Bazar, een heerlijk simpel spel voor buiten (of binnen natuurlijk): paar snoepjes in het grote gedeelte, een paar in het kleine en zoeken maar! Akari heeft leren apporteren (beetje) en komt de hoes keurig brengen en legt m in mn hand zodat ik m opnieuw kan vullen. Niet alleen leuk maar ook nog nuttig!
 
image
We hebben natuurlijk ook nog geclickerd afgelopen week. Het duwen van het autootje (zie foto voorgaande post) doet hij uitstekend, zo goed dat hij in 2x pushen de kamer door is. Akari vindt t helemaal leuk om te doen. En in zn enthousiasme pakt hij m ook nog op, als het autootje bv bij een muur is en niet verder kan, en legt m in mn hand. Niet echt de bedoeling maar reuze grappig om te zien en handig natuurlijk!
Om uitdaging te blijven zoeken zijn we ook begonnen met het ringen spel. Aangezien hij het apporteren nu een beetje beheerst kunnen we nu met dit soort spelletjes gaan beginnen.
 
image
Het uiteindelijke doel van deze oefening is dat Akari de ringen een voor een om de houder legt, dus zelf de toren van ringen gaat bouwen. Ik ben begonnen met hem één ring te geven in de hoop dat hij die zou aanpakken en in mn hand zou leggen in plaats van beentjes te nemen (zeer reëel risico)…. En hij legde hem in mn hand! Andere ringen er een voor een bij gepakt en, op een paar keer beentjes nemen na, bracht hij ze steeds terug en legde ze in mn hand. Top! Volgende stap, een bakje erbij zodat hij ze in het bakje kan leggen in plaats van in mn hand. Daar zijn we nu mee bezig. Akari vindt t geweldig! Gisteravond heeft hij zich zo ontzettend vol enthousiasme van zijn taak gekweten dat ik t maar kort gehouden heb. Ringen verzamelen op Akari ‘s geheel eigen wijze gaat zo: Hij moest ringen verzamelen voor t ringen spel… Duik op ring, pak al glijdend ring, duik vervolgens met ring in bek op baas, leg ring in hand en op naar de volgende… Hilarisch! Knettergek is hij. Ik heb het niet lang gedaan dus, leek me niet goed voor zijn knie, maar Snotje heeft plezier gehad… Hier een kort (en donker) filmpje van hoe hij terug naar zn plaats gaat aan het eind van de clicker sessie (waar hij rustiger was dan aan het begin, kan je nagaan hoe hij eerder terug op z’n plek ging …). Dit was het weer voor deze week! Dankzij de zon gaan we vol goede moed beginnen aan de volgende week.

image

Leave a Reply