browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bezigheidstherapie 4

Posted by on Saturday 1 March 2014

image

Alweer een week voorbij! We zijn nu op de helft van de rustperiode want we zijn vandaag aan het 2e potje metacam begonnen. Als dit potje leeg is (nee ik giet het niet door de gootsteen om het eerder leeg te hebben) dan moeten we weer terug naar Ermelo. Over drie en een halve week dus.
Akari vindt het maar niks dat hij geen sociale contacten mag hebben en niet mag rennen en spelen. Als we dan zondags op de hondenclub zijn voor de training wil hij naar alles en iedereen toe, vooral naar zn beste vriendje Sam want die traint op hetzelfde uur als wij, en is hij niet te houden. Stuiter stuiter stuiter! Trainen op de club doen we nog wel omdat dat op zachte ondergrond is en hij theoretisch beheerst en rechtlijnig beweegt. Sommige dingen doen we niet of aangepast.

image

 
 
In de tuin of buiten op ‘ons’ veld zet ik ook wel eens een spoortje uit voor hem om te speuren of ik gooi snoepjes in het gras zodat hij kan zoeken. Clickeren doen we ook maar daarin zijn we toch aardig beperkt door alle bewegingen die hij niet mag maken. Dus oefenen we het apporteren om de paar dagen even. Dat vindt hij leuk en ik ook…. Als ik het blok niet zo vaak op mn tenen zou krijgen! AUWWW! Werkschoenen met stalen neus zou verplicht moeten zijn bij deze oefening… ‘click’ betekend ‘laat direct blok los want krijg snoepje’…. Dus ik heb al menig keer met mn kiezen op elkaar van de pijn van het blok vol op mn tenen krijgend vrolijk ‘goed gedaan’ gezegt…

image

Akari vindt de hersenwerkjes gelukkig geweldig om te doen dus op die manier is het nog enigzins mogelijk om in zijn mentale behoefte te voorzien. Elke dag drie kwartier tot een uur hersenwerken put hem voldoende uit. Vooral nieuwe spellen zijn energie-slurpers dus eerst moet ik hersenwerken! Deze week prima geslaagd want we hebben er weer 2 spellen bij. Dinsdag de eerste: De bedoeling van dit spel is dat hij met zijn neus de bekers uit de accessoirehanger wipt die boven zijn hoofd hangt en dan vallen de brokjes eruit. De bekers hangen aan een touwtje dus vallen niet op de grond. Omdat dit spel Akari redelijk makelijk afgaat zijn we vandaag doorgegaan naar fase 2: ik heb ‘doekjes met snoepjes erin’ in de bekers gestopt ipv losse snoepjes. Hij kijkt nu nogal beteuterd als hij er een beker uit gewipt heeft en hij hoort dan geen snoepje op de grond vallen… Erg grappig. Maar dan kijkt hij in de beker (is soms makkelijker gezegd dan gedaan want ze kunnen flink hard ronddraaien) en trekt het doekje eruit! Top!

image

Vandaag weer een nieuw spel gemaakt: Touwtje gemaakt aan het klepje van de bovenkant van een doosje, snoepje erin, klepje dicht. Doosjes opgehangen aan de tentakels van dat ding waar normaal een buitenplant aan hangt. Eerst alleen een snoepje in de doosjes (trek aan touwtje, klepje gaat open, snoepje valt eruit), later stop ik er bv een ‘doekje met een snoepje erin’ in en andere dingen die ik kan bedenken zodat hij er na het opentrekken van het klepje er echt iets moet uithalen ipv dat het eruit valt. Ik kan de doosjes ook horizontaal ergens neerleggen ipv ophangen. Of de doosjes gebruiken zonder dat ze ergens aan vastzitten of in de grabbelton stoppen voor het stofzuigen. Multifunctioneel dus, super!
Op naar nog meer inspiratie en creativiteit… Reageer vooral op deze post als je een idee hebt of zelf al eens een spel gemaakt hebt, tips zijn welkom en het gezegde ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ gaat ook hier op dus gebruik mijn spel(ideeën) zelf ook als je ze leuk vindt!

image

Leave a Reply